Hyvää Seurapaitapäivää - Ilmari Niskanen
Julkaistu: 28.09.2021 11.40

Elokuussa Skotlannin Valioliigan Dundee Unitediin siirtynyt KiuPan kasvatti Ilmari Niskanen lähettää videolla kaikille Peekoolaisille ja ylä-savolaisille jalkapalloilijoille Seurapaitapäivän kunniaksi tervehdyksen. Ilmari pelasi ensimmäiset miesten ottelunsa PK-37:n edustusjoukkueessa 15-vuotiaana vuonna 2013.

Wesa Koistinen, Savon Sanomat (2017)

Ensimmäisen miesten pelinsä Niskanen pelasi 15-vuotiaana iisalmelaisen PK-37:n riveissä Kakkosessa.

- Se oli onnistunut ensiesiintyminen. Tein lisäajalla voittomaalin ja lisäksi syötin yhden osuman, Niskanen muistaa.

Niskaselle heittäytyminen miesten peleihin ei ollut outo asia, sillä hän oli pelannut koko junioriaikansa 2-3 vuotta vanhempien poikien joukkueissa. Niskanen on fyysisesti vahvana ja nopeana pelaajana hankala pideltävä vastustajien puolustajille.

? Katso videolta Immin maanantaina tehty tervehdys Seurapaitapäivään.

Kiitos Immi! Siinä on pelaaja, jolla on seurasydän paikallaan!

HYVÄÄ SEURAPAITAPÄIVÄÄ PEEKOOLAISET!

Alla otteluraportti Ilmarin ensimmäisestä ottelusta Pallo-Kerhossa:

Arto Myöhänen, Iisalmen Sanomat (28.4.2013)

15-vuotias Ilmari Niskanen nousi heti ensimmäisessä jalkapallon miesten Kakkosen ottelussa melkoiseen valokeilaan, kun PK-37 avasi sarjakautensa Kankaan tekonurmella Tornion Pallo-47:ää vastaan. Vaihderikas ottelu näytti jo päättyvän pistejakoon, mutta PK iski vastahyökkäyksestä voittomaalin lisäajan kolmannella minuutilla Niskasen niitattua Antti Åken esityöstä isännille riemukkaan voittomaalin pelin päätyttyä 3–2 (1–0).

Jalkapallo ei ole tylsä peli, vaikka monet niin väittävätkin. Sunnuntain sarjakamppailu sisälsi melkoisen draaman ainekset PK:n hukattua ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella kahden maalin johtonsa. TP-47 painoi lopussa hurjasti ja haki voittomaaliakin, mutta maalin tekikin parisataapäisen kotiyleisön riemuksi PK.

– Pelin alku oli minulta vähän hakemista, mutta pikku hiljaa pääsin pelin rytmiin mukaan. Olihan minulla 2–0 -tilanteessa paikka tehdä ratkaiseva maali, mutta en onnistunut läpiajosta maalaamaan. Onneksi saimme kuitenkin viime hetkillä vielä sen kolmannen maalin, tuumi Niskanen uransa ensimmäisen Kakkosen ottelun jälkeen.

Niskanen oli itseasiassa mukana kaikissa iisalmelaismaaleissa. PK meni johtoon 35. minuutilla, kun Niskasen vapaapotku päättyi pelaajavalmentaja Mika Lähderinteen puskun jälkeen Marko Kivilän jalkoihin. Viime kaudella TP-47:ssä pelannut Kivilä viimeisteli varmasti 1–0.

PK siirtyi kahden maalin karkumatkalle toisen jakson 11. minuutilla. Niskasen antama kulmapotku jäi pyörimään torniolaisten maalin tuntumaan, josta hyvän pelin pelannut kärkimies Tuomas Halonen tökkäsi 2–0.

Kaikki näytti isäntien kannalta hyvälle aina ottelun loppupuoliskolle saakka. TP-47 sai kolmen vaihtonsa turvin lisää virtaa kentälle ja vyörytti väistämättä hyökkäyksiään kohti PK:n maalia vartioinutta Ville Kososta.

Kokenut Keijo Huusko tykitti 81. minuutilla kovan prässin päätteeksi kavennusmaalin, ja vieraiden tasoitusmaali tuli ainoastaan muutama minuutti myöhemmin. Tornion vikkelä Bobb Trayon sai keskityksen rangaistusalueelle ja latasi hienosti tasoituksen. Tässä vaiheessa näytti siltä, että pistekin olisi kotijoukkueelle kelvannut.

Jiposta täksi kaudeksi PK:n paitaan siirtynyt Antti Åke ja Ilmari Niskanen pääsivät kuitenkin lisäajalla ylivoimahyökkäykseen, joka päättyi Niskasen varmaan vimeistelyyn. Vaikka Tornio hallitsi ajoittain peliä, niin maukkaimmat tilanteet loi kuitenkin PK. Niskasen yhden hukatun läpiajon lisäksi myös Marko Kivilällä oli avausjaksolla mahdollisuus iskeä toinenkin maali, mutta TP:n maalivahti Pauli Tuisku venyi kuitenkin Kivilän laukauksen eteen.

– Oltiin ajoittain aika pahasti ottavana osapuolena, mutta nöyrä puolustaminen ja terävät hyökkäykset takasivat meille tärkeän avausvoiton. Pyrimme olemaan loppuun saakka taisteleva joukkue, jollaisen kotiyleisö haluaa nähdä. Mielestäni myös sellainen tänään olimme, pohdiskeli kapteenin nauhaa kantanut Marko Kivilä.

Mika Lähderinne maisteli avauspelin kolmea pistettä luonnollisesti maireana.

– Ensimmäisen varttitunnin jännitimme, mutta saimme kuitenkin puolustuspelin aika hyvään kuosiin. Niskanen oli alati vaarallinen ja samoin Halonen, vaikkei ole vammojen takia viime aikoina juurikaan pystynyt harjoittelemaan. Työntekoa jatketaan heti maanantaina, mutta vapun aika huilataan, kommentoi Lähderinne.