Jalkapalloilu on meille kaikille arvokasta - UEFA SROI
Julkaistu: 13.07.2021 15.00

Jalkapalloilu on meille kaikille arvokasta - UEFA SROI

Lähes jokainen meistä on kannustanut joko oman, kummilapsen tai lapsenlapsen jalkapallopelejä kentän laidalla arvaamatta kuinka arvokkaasta toiminnasta siinä on kyse niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Suomen Palloliitto on julkaissut tuoreet UEFA SROI -mallinnuksen tulokset, joilla voidaan osoittaa selkeästi mitattuna jalkapallon sosiaaliset, taloudelliset ja terveydelliset hyödyt. Paikalliset tiedot koottuna Iisalmessa Pallo-Kerho 37:n ja Klubi-36 ry:n yhteiskunnalle vuosittain tuottama kokonaisarvo on huikeat 4,86 M€.

Jarmo Ronkainen, Iisalmen kaupunginjohtaja, seuraa PK-37:n toimintaa aktiivisesti kolmen junioripelaajan kautta ja kommentoi kiinnostuneena paikallisten seurojen tuloksia.

– Hienoa, että kaupungin seurat PK-37 ja Klubi-36 ovat lähteneet mukaan UEFA SROI -mallinnukseen. Tiedossahan on seuratoiminnan hyödyt yleisellä tasolla, mutta mallinnus antaa todistettavaa tietoa seurojen työn taloudellisista ja yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttavuudesta.

Pelkästään terveydenhoidon kustannuksissa muodostuu säästöä PK-37:lla ja Klubi-36:lla yhteensä puolitoista miljoonaa euroa. UEFA SROI -mittarilla laskettuna seurat ovat pystyneet estämään 40 vakavan sairauden kuten esim. sydän- ja verisuonitautien tai diabeteksen syntymistä. Hyvin ohjattu liikunta turvallisessa ympäristössä tukee lapsen sosiaalista ja fyysistä kehittymistä ja vahvistaa myönteistä minäkuvaa. Nuorena opitut tavat seuraavat helposti läpi elämän.

– Urheilu, joukkuepelit ja jalkapallon pelaaminen opettavat tavoitteellisuutta, vastuuta itsestä ja hyvinvoinnista. Tuoreessa THL:n tutkimuksessakin todettiin urheilun tärkeys, sillä lapsuuden liikuntaharrastus heijastuu myös aikuisiän elämänlaatuun, kertoo 38 vuotta seuran aktiivijäsenenä toiminut, PK-37:n puheenjohtaja Mika Pesonen.

Klubi-36:n puheenjohtaja, SPL:n HatTrick-työryhmän jäsen ja kolmen jalkapalloilevan lapsen äiti Virpi Murtola, haluaa nostaa esille jalkapalloperheiden paikkakunnalle tuoman tärkeän taloudellisen hyödyn, joka muodostuu mm. matkakuluista, välineiden hankinnoista, ruoasta, osallistumis- ja toimintamaksuista.

– Pelkästään Klubi-36:n tuottama taloudellinen hyöty eli suora vaikutus Iisalmen talousalueelle on yli puoli miljoonaa euroa vuodessa. Meille on tärkeää tukea paikallista yrittäjyyttä ja jättää mahdollisimman suuri osuus hyödyistä alueen toimijoille. Lisäksi elinvoimainen Iisalmi on houkuttelevampi uusille asukkaille ja paluumuuttajille, kun tarjolla on monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.

Junioritoiminnan sosiaalisten vaikutusten arvo on iisalmelaisten jalkapalloseurojen osalta yli 1,8 M€. Virpi Murtola sanookin sen vaikutuksen olevan paikallisesti merkittävä, koska seuratoiminta luo monelle lapselle ja perheelle tärkeän yhteisön, johon on mukava kuulua ja josta voi olla reilusti ylpeä. Se myös takaa perheille yhteenkuuluvuuden tunnetta ja luo juuria omaan kotikuntaan.

Mika Pesonen nappaa pallon ja jatkaa.

– Täällä Iisalmessakin on yllä lukuisia uhkakuvia, joita vastaan meidän kaikkien pitää ponnistella. Puuttuminen, rajojen asettaminen ja toisesta ihmisestä välittäminen on meidän kaikkien tehtävä. Jalkapallojoukkueeseen kuuluminen ja urheileminen on mitä parhainta syrjäytymisen ehkäisyä.

Pienissä seuroissa toiminta pohjautuu pitkälti vahvaan vapaaehtoistyöhön, jonka arvoa oli aikaisemmin mahdoton kuvata euroina. Klubi-36:ssa ja PK-37:ssä toimii vuosittain vähintään 150 vapaaehtoista mm. valmentajana, joukkueenjohtajana sekä huoltajana harjoituksissa ja kisamatkoilla. Marko Remes on hyvä esimerkki vapaaehtoisesta, joka on antaumuksella ollut mukana lähes 20 vuotta jalkapallotoiminnassa ja on nykyisin PK-37:n juniorivalmennuspäällikkö.

– Vapaaehtoistoiminta on elintärkeää seuroille. Ilman vapaaehtoisia, joukkueilla ei olisi toimihenkilöitä ja harrastusmaksut nousisivat niin korkeaksi, että rahasta tulisi monelle harrastamisen este, Remes kertoo.

Jalkapalloseuraan kuuluminen luo kestäviä ystävyyssuhteita. Usein nuorelle pelikaverit ja ystävät ovat tärkeitä, joiden kanssa jaetaan pelikentillä koetut ilot ja surut, kun samalla sosiaaliset vuorovaikutustaidot kehittyvät pelaamisen ohella.

Keskuspuolustaja eli toppari sekä ohjaaja Riina Saarmala (16) on pelannut Klubi-36:ssa kohta 13 vuotta.

– Jalkapallon pelaamisessa parasta on se, että pääsee irti muusta arjesta ja keskittyä vain pelaamiseen. Lisäksi jalkapallokentiltä saadut ystävät ovat iso syy siihen, miksi olen jaksanut pelata niin pitkään jalkapalloa.

Virpi Murtola onkin erityisen kiitollinen jalkapallotoiminnan kasvattavasta luonteesta.

– Ujoimmille lapsille seuratoiminta luo turvallisen ryhmän toimia ja kasvattaa rohkeutta tulevaisuutta varten. Räväkämmille ja omapäisemmille lapsille ryhmätoiminta luo luontaisia rajoja. Jokainen liikkumaan innostettu lapsi on meille äärettömän tärkeä.

– Nyt on hienoa nähdä, että voimme esittää konkreettisin luvuin ja kansainvälisesti vertailukelpoisin tiedoin päättäjille ja muille sidosryhmille sen, kuinka tärkeää työtä teemme vapaaehtoisvoimin, Murtola jatkaa.

Mika Pesonen komppaa.

– Niin kuin näistä kaikista luvuista on havaittavissa, niin jalkapallosta on huomattava hyöty Iisalmelle ja sen ympäristölle ja samalla koko yhteiskunnalle. Liikunta ja urheilu ovat valtava voimavara. Toivon, että koko Iisalmi ja yhteistyökumppanit näkevät hyödyn ja olisivat valmiita satsaamaan nuorten hyvinvointiin.

Katso videolta mallinnuksen tulokset: (PK-37 & Klubi-36 - UEFA SROI - YouTube)


PK-37:n kokonaishyöty Iisalmen seudulle SROI -tutkimuksen yksityiskohtaisten mittarien kautta on yhteensä 3,2 miljoonaa euroa vuodessa.

JALKAPALLO KUULUU KAIKILLE.

Lue ja tutustu tutkimukseen alla olevasta linkistä:

https://www.palloliitto.fi/sites/default/files/Palloliitto/sroi_sivuille_28102019_pdf.pdf

Pallo-Kerho 37 ry                                                  

Postiosoite: PL 79, 74101 Iisalmi

Toimisto: Sankarinkatu 9 A, Iisalmi

Puhelin: 044 - 37 37 370

E-mail: pk-37@pk-37.fi


Aidosti yläsavolainen - Ylpeästi iisalmelainen