Kari Haavisto, Iisalmen Sanomat
Atik Ismailin kirjoittama Pallo-Kerho 37:n vuosista 1987–2017 kertova historiikki ei sisällä pelkkää kehua.
Jo edesmennyt seuran pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Kääriäinen kritisoi kipakasti muun muassa valmentaja Jussi Madetojan erottamista alkukaudesta 2004.
– Tämä on suuri perhe, ja joskus elämässä tulee eteen riitojakin.
– Riidat sovitaan, ja elämää jatketaan. Ei se sen kummoisempaa ole, mutta historia pitää tuntea, PK-37:n nykyinen puheenjohtaja Timo Halonen sanoo.
Ismailin kirjassa tulee hyvin esille ajankuva ja ennen kaikkea sen muuttuminen.
Kuopiolaisvalmentajat Martti ”Mörkö” Räsänen ja Heikki Turunen hinasivat seuran liigan porteille.
Turusen ensimmäisellä kaudella 1990 PK-37 sijoittui I divisioonassa kolmanneksi jääden vain muutaman pisteen päähän noususta.
Kolme vuotta myöhemmin oli edessä lähtö sarjaporrasta alemmaksi noin 1,5 miljoonan (noin 250?000 euroa) markan velat niskassa, vaikka tavoitteena kauden alussa oli edelleen liiganousu.
Mille tahansa Kakkosen seuralle moinen velkataakka olisi tiennyt varmaa konkurssia, mutta PK-37:ssä käärittiin hihat ja otettiin toiminnalle uusi suunta.
Junioripuoli eriytettiin omaksi osakseen, seura luopui nopealla tahdilla ostopelaajista ja nosti edustusjoukkueeseen voimakkaasti omia kasvatteja.
Sillä linjalla iisalmelaiset ovat myös pysyneet.
– Iisalmelainen jalkapallo otti sydämeni positiivisella tavalla; täällä halli, into ja lajikulttuuri ovat upeita. Tunsin suurta mielihyvää viisi vuotta sitten 75-vuotisjuhlissa, kun sain vetää junioreiden kanssa jalkapalloshow’n tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, Ismail muistelee.
PK-37:n historiaa kirjoitettaessa yksi henkilö on ylitse muiden. Mikko Aminoff hoiti puheenjohtajan tehtäviä 25 vuoden ajan, luotsasi seuran liigan porteille, mutta oli ratkaisevassa roolissa myös liigahaaveista syntyneiden laskujen hoitamisessa.
Ismailin kirjassa Aminoffin seuran eteen tekemä työ arvostetaan oikeassa mittakaavassa.
– Hän on vuosien varrella tullut itsellenikin rakkaaksi ihmiseksi. Neljännesvuosisata puheenjohtajana taloudellisia ja henkisiä voimavaroja säästämättä tekevät hänestä lojaaleista lojaaleimman seuraihmisen, Ismail ylistää.
Ismailin kirjoittama historiikki käsittää vuoden 1987–2017 ja jatkaa iisalmelaislähtöisen urheilutoimittajan Jouni Huttusen vuosista 1937–1987 kirjoittamaa ensimmäistä osaa.
Kirja etenee kronologisessa järjestyksessä, mutta loppuosassa Ismail nostaa esiin seuran persoonista erikseen Kalevi Kinnusen, Mikko Aminoffin, Marja Lipposen, Pekka Korhosen, Pertti Korolaisen, Marko ja Mika Pesosen, Seppo, Timo ja Tuomas Halosen sekä Ville Kososen.
– Ajankuvan muutos näkyy selvästi. Muutos omien junioreiden vaalimiseen on suuri siitä, kun juna toi lähes päivittäin venäläisiä testipelaajia Iisalmen asemalle.
– Itselleni suurin yllätys oli Jouni Taskisen suuri merkitys seuralle niin pelaajana, pelaajavalmentajana kuin valmentajanakin. En ollut hahmottanut sitä aikaisemmin ja vuosien 2005–2007 paluuprojekti Kakkoseen oli häneltä kova työ, Ismail kehuu.
Seuran 223-sivuisesta omakustanteesta on otettu 500 kirjan painos.
Atik Ismail on tulevana lauantaina markkinoimassa kirjaa Suomalaisessa Kirjakaupassa klo 11–13 Iisalmessa.
Ei uutisia |