Kysymyksiä ja vastauksia seurojen yhdistymisestä
Pallo-Kerho 37Julkaistu: 14.02.2024 11.59

Kysymyksiä ja vastauksia seurojen yhdistymisestä

Miksi yhdistymme?

Päätös yhdistymisestä ei ole syntynyt hetkessä, ja sen taustalla on useampia syitä. Ne liittyvät paitsi haluun toimia tiiviimmin yhdessä, mutta myös väistämättömiin tosiasioihin esimerkiksi alueemme väestönkehityksessä.

Olemme tehneet viime vuosina paljon hyvää yhteistyötä kahdestaan sekä muiden alueen seurojen ja toimijoiden kanssa. Tämä sai lopulta meidät kaksi pohtimaan tosissaan, miksi tehdä samoja asioita tuplana, kun yhdessä olemme kuitenkin enemmän ja saamme resurssit riittämään paremmin.

Sekä PK-37:n että Klubi-36:n seuratoiminnan tavoitteet tähtäävät laadukkaaseen ja vastuulliseen toimintaan. Yhteiset tavoitteet eivät liene sattumaa, onhan tyttö- ja naisjalkapalloilun historia Klubissa alkanut PK:n naisten eriytyessä omaan seuraan vuonna 1992. Olemme sitä mieltä, että nyt on sopiva hetki yhdistää voimat uudelleen.

Yksi tärkeä tehtävämme on toimintamme jatkuvuuden turvaaminen – että kaikilla alueemme lapsilla on mahdollisuus harrastaa jalkapallon parissa omat taidot ja tavoitteet huomioiden hyvin hoidetussa seurassa. Yläsavolaisten lasten, kuten tämän myötä myös jalkapalloharrastajien sekä heidän kauttaan seuratoimintaan mukaan tulevien vanhempien ja muiden vapaaehtoisten määrä laskee. Tämä on jo nyt vaikeuttanut molempien seurojen toimintaa: mistä saadaan tarpeeksi väkeä joukkueiden taustatoimijoiksi sekä johtokuntiin?

Yksi yhteinen PK-37 tulee olemaan Iisalmen suurin junioriseura. Tavoitteemme on yhdistää kahden seuran voimat niin, että hyödynnämme molempien parhaat käytänteet. Tuleva kesä on hyvää aikaa meille tutustua toisiimme lisää kenttien laidoilla ja alkaa miettiä yhteisen tekemisen tapoja jo nyt.

Miksi Pallo-Kerho 37 nimenä säilyy ja Klubi-36 ei?

Ymmärrämme, että tämä voi herättää vahvojakin mielipiteitä. Kävimme tähän liittyen paljon keskusteluja, ja päätös ei syntynyt helposti. Pohdimme myös, olisiko yhteiselle seuralle pitänyt keksiä jopa aivan uusi nimi ja jatkaa ikään kuin puhtaalta pöydältä.

Tutkimme asiaa monelta kantilta ja lopulta ymmärsimme, että aivan uuden nimen käyttöön ottaminen kadottaisi jotakin oleellista. Pahimmillaan se häivyttäisi koko seurojemme historian, hyvän toimintakulttuurin ja seuraidentiteetin sekä vähentäisi tunnettavuuttamme paitsi omalla toiminta-alueellamme, myös jalkapallokentillä eri puolilla Suomea.

Mielestämme yhteisen historiankin vuoksi ratkaisu nimen osalta on hyvin luonnollinen. Klubin tyttöjen ja naisten juuret ovat PK-37:ssä, joten kotiinpaluu vahvistaa yhteistä historiaa entisestään.

Mikä muuttuu?

Samalla kun käytännön asioita muuttuu, jalkapalloilun ydintekeminen säilyy ennallaan, eli harkat ja pelit pyörivät normaaliin tapaan.

Nykyisille Klubin pelaajille ja muille toimijoille muutos näkyy konkreettisimmin uuden seuranimen ja seuravärien käyttöön ottamisena. Joitakin käytännön asioita muuttuu, ja tämä voi tarkoittaa sekä toivottua uudistumista että opettelua uusiin toimintatapoihin meille kaikille.

Seurojen johtokunnilla on varmasti vielä paljon pohdittavaa siinä, kuinka yhdistämme kaikki pienetkin eroavaisuudet toimivaksi kokonaisuudeksi. Toisaalta tässä on myös yksi syy yhdistymiselle – mahdollisuus muuttaa ja kehittää toimintaa meille kaikille sujuvammaksi.

Milloin muutos tapahtuu?

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan nykyiset Klubin joukkueet ovat osa PK:ta 15.11.2024 alkaen, uuden harrastuskauden alkaessa. Marraskuussa 2024 joukkueet tuodaan PK:n Jopoxiin ja päästään tekemään pelaajien seurasiirrot vuodelle 2025.

Siirtyminen Klubin pelaajasta PK:n pelaajaksi on täysin vapaaehtoista, eli emme tee pelaajasiirtoja automaattisesti. Tähän liittyen tulemme tekemään lomakkeen, jolla tytöt kotijoukkoineen ilmoittavat mukaan tulemisesta.

Onko tytöillä ja pojilla enää omia joukkueita?

Kyllä, jatkamme samoilla nyt olevilla joukkueilla tytöissä ja pojissa sekä tarjoamme myös tulevat joukkueet tytöille ja pojille. Tarjoamme samanikäisille junioreille yhtä paljon harjoitteluaikoja, ja jaamme ne tasaisesti. Samoin seuran keräämät maksut ovat samanikäisille pelaajille samansuuruiset.

Uskomme, että tyttö- ja poikajoukkueiden yhteisharjoittelun hyötyjä on entistä helpompaa ottaa arkiseen käytäntöön yhdessä yhteisessä seurassa, mutta tämäkin tapahtuu sitä mukaa kun joukkueet päättävät itse yhteisestä toiminnasta.

Millainen on peliasu? Mitä teen Klubin treeni- ja peliasuille?

Kaikille pelaajille tulee Adidaksen sinivalkoinen peliasu. Seura tarjoaa jokaiselle juniorijoukkueen pelaajalle sinisen peliasun (pelipaita ja -shortsit). Pieneksi jäävät vaatteet palautuvat seuralle kiertoon seuraavalle pelaajalle. Nämä peliasut ovat siis jokaisella henkilökohtaisessa käytössä, mutta ne ovat seuran omaisuutta. Siksi peliasun selkään ei paineta pelaajan nimeä.

Ensimmäisellä yhteisellä kaudella 2025 seura tilaa uudet peliasut uuden malliston mukaisesti. Lisäksi jatkossa pelaajilla on halutessaan mahdollisuus hankkia peliasu myös omakustanteisesti, eli nämä vaatteet jäävät omaan käyttöön.

Futisseikkailussa ja Höntsissä pelaavat voivat hankkia omakustanteisesti pelipaidan niin halutessaan.

PK:n treenivaatteita ja muita varusteita voi tilata seuran kautta omakustanteisesti. Kehitämme tilauskäytäntöjä yhdistymisen myötä.

Klubin treeni- ja peliasuja voimme hyödyntää vapaa-ajalla, mutta emme virallisissa peleissä.

Siirtyykö Klubin aikuisten harrastejoukkue PK:hon?

Kyllä, Höntsät jatkaa toimintaansa yhteisessä seurassa.

Nousevatko harrastamismaksut tai muut harrastuksen kustannukset?

Yhdistyminen itsessään ei vaikuta oleellisesti harrastuskustannuksiin. Olemme vertailleet harrastamisen hintoja Klubin ja PK:n osalta, ja hinnat ovat olleetkin hyvin lähellä toisiaan, mutta maksut on kerätty eri tavoilla. Kuitenkin erityisesti nykyisille klubilaisille uutta on, että harrastusmaksuihin sisältyvät mm. pelipassi ja peliasut. Pelaajamaksuun sisältyy Palloliiton vakuutus, ellei pelaajalla ole omaa vakuutusta, jolloin hänen pelaajamaksunsa on halvempi.

Harrastamismaksut tullaan maksamaan vuoden osalta 6 erässä, tämä malli on jo PK:lla käytössä. Turnausmaksut ja pelimatkojen kulut joukkueet rahoittavat edelleen itse, poikkeuksena Kokkola Cup, jonka turnausmaksun ja kuljetuksen kustantaa seura.

Mitä Klubi-36:lle ja sen tavaroille ja varoille tapahtuu?

Yhdistys luopuu joukkuetoiminnastaan eli se ei järjestä harrastus- tai kilpailutoimintaa. Kuluvan kauden aikana meillä on hyvää aikaa Klubin johtokunnassa päättää, mitä seuran tavaroille tehdään - yhteisessä seurassa niistä valtaosalle on käyttöä, ja esimerkiksi seuran turnaus- ynnä muille palkinnoille on luvattu hyvät säilytystilat PK:n toimistolta. Näin saamme Klubin historiaa taltioitua.

Nykyisten Klubin joukkueiden itselleen keräämät rahavarat, harjoitteluvarusteet ynnä muu omaisuus siirtyy uuteen seuraan joukkueen mukana ja on joukkueen käytössä samaan tapaan kuin ennenkin.

Miten joukkueet rahoittavat toimintansa?

Seura tarjoaa joukkueille mahdollisuuden hankkia rahaa talkoiden kautta, joukkue voi sopia myös omia talkoita. Yhteistyökumppaneiden tukea kerätään pääsääntöisesti seuran yhteiseen kassaan, josta joukkueita tuetaan tasapuolisesti.

Kustantavatko tyttöjoukkueet jatkossa PK:n miesten edustusjoukkueen ylläpitämistä?

Eivät kustanna. PK:n miesten edustusjoukkueella on oma tili, kuten muillakin joukkueilla. Edustusjoukkue rahoittaa oman toimintansa, ja seura hankkii yhteistyökumppaneita sekä sen että muiden joukkueiden ylläpitämiseen.

Toivottavasti joskus jatkossa meillä on myös PK:n naisten edustusjoukkue!

Millainen uuden seuran johtokunta ja organisaatiorakenne ovat?

Uusi johtokunta valitaan PK-37:n syyskokouksessa, ja aktiivisia toimijoita kaivataan mukaan! Johtokunnan puheenjohtaja ja johtokunnan jäsenet valitaan seuran sääntöjen mukaan. Toivomme, että ehdolle johtokuntaan tulee niin nykyisiä klubilaisia kuin PK:laisia, jotta pääsemme aidosti kehittämään toimintaa yhdessä.

Miten YJ-toiminta jatkuu? Entä Helmari- ja Huuhkaja-polku- ym. toiminta? Millainen on valmennuslinja?

Klubin nykyiset yj-sopimukset ovat voimassa tämän kauden loppuun. PK:n ja Kuopion Palloseuran yhteistyö koskee myös tyttöjen joukkueita yhdistymisen jälkeen.

Helmari- ja Huuhkaja-polku sekä aluejoukkuetoiminta säilyvät ennallaan.

Yksi yhteinen valmennuslinja tehdään Klubin ja PK:n nykyisten valmennuslinjojen pohjalta, ja se julkaistaan PK:n verkkosivuilla.

Käytännön tekemisestä kootaan lisää tietoa PK:n verkkosivuille mm. päivitettävien materiaalien osalta.

Onko seuralla vähävaraisten tuki/ harrasteavustus?

Kyllä on.

Miksi yhdistyminen tehdään juuri nyt, kun pelaajiakin riittäisi?

Pelaajia on vielä toistaiseksi riittänyt joukkueisiin. Klubissa ikäluokat on kuitenkin jo yhdistetty, koska joka ikäluokkaan ei ole riittävästi pelaajia. Entäpä sitten, kun ennustetaan tulevia vuosia: Lapsia syntyy alueellemme yhä vähemmän ja toisaalta harrastuksen mahdollisuudet moninaistuvat, mikä tarkoittaa, että toimintamme on oltava yhä laadukkaampaa ja markkinoinnin tehokkaampaa, jotta seuratoiminta voi pyöriä. Kun yhdistymme nyt, ennakoimme tulevaa, ja pystymme paremmin kohtaamaan tulevaisuuden haasteet.

Miksi johtokunnat päättävät näin isosta asiasta?

Johtokunnat on valittu seurojen sääntömääräisissä syyskokouksissa edustamaan seuraa, sen jäseniä ja joukkueita. Johtokunnan tehtävänä on ylläpitää ja turvata myös jatkossakin laadukasta toimintaa.

Keskustelu yhdistymisestä on tehty laajasti molempia johtokuntia – eli seuran jäsenistä ja heidän edustajistaan koostuvaa joukkoa – kuunnellen. Yhdistymisen mahdollisuus ei ole ollut ensimmäistä kertaa käsittelyssä vain tällä tai edellisellä toimikaudella. Johtokuntien on ollut tarpeellista tehdä suunnitelma ja kunnollinen valmistelu, jonka pohjalta yhdistyminen on yleensäkään mahdollinen; sen eteen on tehty todella paljon taustatyötä.

Yhdistymisestä kuitenkin päättävät seurojen jäsenet heille pidettävissä seurojen ylimääräisissä kokouksissa.

Mikä on seurojen taloustilanne?

Seurojen taloustilanne eli tilinpäätös pääseura- ja joukkuekohtaisesti käydään läpi vuosittain kevätkokouksissa, jotka ovat avoimia kaikille seuran jäsenille ja heidän edustajilleen. Muutos taloudellisessa tilanteessa ei kuitenkaan ole ollut lähtökohta kummankaan seuran yhdistymistoiveelle, vaan tarve yhdistää aktiivisten seuratoimijoiden voimat niin, että käytännön toiminta saadaan paitsi järjestymään, myös kehittymään. Totta kai jo aiemmin mainittu syntyvyyden ja tätä kautta pelaajien väheneminen tarkoittaanmyös toiminnan pienenemistä taloudellisesti molemmissa seuroissa.

Säilyykö harrastusavustus?

Kyllä säilyy. PK:lla ja Klubilla on molemmilla ollut tähänkin asti vähävaraisten tuki käytössä.

Millä peliasulla tytöt pelaavat? Onko Adidaksella naisten mallisto?

PK:lla on sopimus Adidaksen kanssa, ja tyttöjen joukkueet siirtyvät käyttämään PK:n peliasuja. PK:n johtokunta tekee linjaukset mm. peliasujen väreistä kaudelle 2025 kuluvan kauden aikana, vaihtoehdot ovat sininen ja valkoinen peliasu. Todennäköisesti käyttöön ei tule miesten ja naisten malleja erikseen.

Myös Klubilla on ollut viimeisimmäksi käytössä Pumalta unisex-mallisto.

Säilyykö tytöillä omat pelinumerot?

Jokainen joukkue määrittää pelinumerot itse. Poikien joukkueiden pelinumerot eivät vaikuta tyttöjen joukkueiden numerovalintoihin.

Miten turvataan, että harjoitusvuorot säilyvät tytöillä ennallaan?

Uusi johtokunta huolehtii siitä, että samanikäisten junioreiden joukkueilla on saman verran harjoitusvuoroja sukupuoleen katsomatta. Jatkossa on tarkoitus myös puhua pelaajista ja joukkueista, ei niinkään ole tarvetta erotella tyttöjä ja poikia, kaikki ovat tasavertaisia.

Emme voi luvata harjoitusvuorojen ennallaan säilymistä, vaan keskitymme jakamaan vuorot tasaisesti samanikäisille pelaajille yhdessä isossa seurassa. Nykyisiä pidempiä Klubin vuoroja selittää eri joukkueiden vuorojen limittäminen päällekkäin. Tämä on ollut tyttöjen pienillä joukkueilla mahdollista, kun harjoitusvuorot ovat olleet peräkkäin.

Miksi Klubin identiteettiä ei ylläpidetä?

Yhdistymisessä Klubilaisille varmasti eniten tunteita aiheuttaa tutun seuranimen muuttuminen toiseen, ehkä myös vieraalta tuntuvaan seuraan. Ajattelemme, että klubilaisuus on lopulta jotakin vahvempaa kuin seuralogo – se on tekoja. Yhdistymisen päätarkoitus on turvata laadukas jalkapallotoiminta erityisesti lapsille ja nuorille jatkossakin. Ilman seuraa ei ole joukkuetoimintaakaan. Uskomme, että klubilaisuus pysyy jatkossakin esillä, ja tähän meistä jokainen voi vaikuttaa yhteisessä seurassa. PK tulee säilyttämään esimerkiksi Klubin palkintoja sekä muuta materiaalia ja dokumentteja, jotta Klubi pysyy mielessämme.

Seuraidentiteetti muodostuu kuitenkin lopulta toiminnasta, ei esimerkiksi pelipaidan väristä.

Kuihtuuko tyttöjoukkueiden toiminta nyt vähitellen kasaan?

Tekemämme taustatyön perusteella tämänkaltaiset seurayhdistymiset Suomessa ovat parantaneet tyttöjen joukkueiden toimintaa ja asemaa. Yhdistymisen suunnittelussa molemmilla seuroilla on ollut jo pitkään halu nostaa naisten edustusjoukkue yhdeksi yhteisen seuran tulevaisuuden tavoitteista.

Säilyykö tytöillä yhteisjoukkuetoiminta esim. FC Siilin kanssa?

Joukkueet tekevät YJ-sopimukset aina yhdeksi kaudeksi kerrallaan. Ensi kaudella tarkastellaan uudelleen YJ-sopimukset joukkuekohtaisesti.

Järjestetäänkö Klubille seuran päättäjäiset/hautajaiset, jos yhdistyminen tapahtuu?

Mahdollisuuksien mukaan kyllä, tähän Klubin johtokunta toivoisi ideoita ja toiveita jäsenistöltä!

Meneekö Klubi yhdessä PK:n kanssa Kokkola Cupiin?

Kesällä 2024 Kokkola Cupin järjestelyt toimivat samalla tavalla kuin aiempinakin vuosina. Majoitus todennäköisimmin on tuttuun tapaan samalla koululla.

Yhdistymisen jälkeen kaudella 2025 kaikki joukkueet osallistuvat Kokkola Cupiin PK-37:n väreissä.

Miten pääsen vaikuttamaan uuden seuran toimintaan?

Johtokuntaan kaivataan aktiivisia jäseniä molemmista nykyisistä seuroista, ja johtokunta valitaan PK:n

seuraavassa syyskokouksessa. Lisäksi pyrimme järjestämään jatkossa esimerkiksi ideointi-iltoja jäsenistölle.

Kerralla ei varmasti tule valmista, vaan uutta toimintaa tarkastellaan ja kehitetään jatkuvasti. Tavoitteena on, että toiminta ei jatku samanlaisena kuin PK:ssa on aina ollut, vaan käytäntöjä uudistetaan, ja molemmista seuroista tuodaan hyviä toimintamalleja yhdeksi kokonaisuudeksi.

Palautetta otamme mielellämme vastaan etenkin, jos on jotain, mitä emme ole tulleet vielä ajatelleeksi.

Tervetuloa myös seurojen ylimääräisiin kokouksiin huhtikuussa. Silloin käydään läpi muun muassa yhdistymiseen liittyviä sopimuspaperiluonnoksia.

En löytänyt vastausta kysymykseeni. Keneltä voin kysyä lisää? Kenelle voin antaa palautetta tai kehitysehdotuksia?

Alla linkki palaute- ja kysymyslomakkeeseen:

https://www.pk-37.fi/lomakkeet/10396/kysymyksia-ja...

Pallo-Kerho 37 ry                                                  

Postiosoite: PL 79, 74101 Iisalmi

Toimisto: Sankarinkatu 9 A, Iisalmi

Puhelin: 044 - 37 37 370

E-mail: pk-37@pk-37.fi


Aidosti yläsavolainen - Ylpeästi iisalmelainen