PK-37:n ykköspyssy Halonen: en ole tämän joukkueen parhaita viimeistelijöitä
Julkaistu: 06.08.2017 00.00

PK-37:n ykköspyssy Halonen: en ole tämän joukkueen parhaita viimeistelijöitä

Teemu Hassinen

- No kun ei jalalla mene, niin pitää puskea. Tuomari ei nähnyt, että työnsin aikaa kovaa kaverin pois tieltä. Näin heti, että pallo tulee minulle ja sain sen hyvin ohjattua. Näinkin lyhyelle miehelle, se oli ihan mallikas pusku. Ei näitä puskuosumia kovin montaa minulle tule. Kolmosessa toki tuli, mutta siellä on aika erilaista, kun pystyi hyvällä sijoittumisella niitä tekemään, Halonen selosti tasoitusmaaliaan TP-47-ottelun jälkeen.

Halonen on ollut PK-37:n kauden ykköspyssy seitsemällä maalilla. Halonen on tehnyt parhaalla Kakkosen kaudellaan (2013) kymmenen maalia. Se olikin merkittävä asia, sillä PK:n pelaajan edellisestä kymmenen maalin rajapyykin rikkomisesta Kakkosessa oli kulunut paljon aikaa.

- En ole pitänyt itseäni koskaan maalintekijänä, Halonen sanoo tutun lauseen, joka on kuultu useasti ennenkin.

Ilmeisesti vaatimattomuus kaunistaa. Halonen on edelleen tätä mieltä, vaikka hän on tehnyt PK:n aktiivipelaajista selkeästi eniten maaleja. Ja Halonen on 58 sarjamaalillaan itse asiassa neljäntenä PK:n kaikkien aikojen sarjamaaleissa (PK-37:n ylläpitämä tilasto lähtien vuodesta 1973).

- Tässä joukkueessa on paljon minua kliinisempiä viimeistelijöitä, en ole varmasti edes kolmen parhaan joukossa. Sanotaan kärkikolmikoksi Panu Leppä, Erno Nissilä ja Jani Vidgren. Olen kateellinen heidän potkutekniikoistaan.

Halosen mainitsemasta kolmikosta Panu Leppä ei ole tehnyt yhtään maalia tällä kaudella, Nissilä kolme ja Vidgren neljä. Vidgren on tehnyt viime viikkoina kolme osumaa kaukolaukauksilla. Tällä kertaa osuma syntyi noin neljästä kympistä vapaapotkusta. Miten on selitettävissä, että Vidgren tekee nykyään vain kaukaa maaleja?

- Vahinkoja sattuu, taidan laittaa kimppaloton vetämään Janin kanssa. Ei taidoilla ole mitään osuutta niissä, Halonen veistelee huumorilla ja jatkaa sitten vakavoituen.

- Ihan hyvin hän laukoo, tänäänkin oli tosi hyvä vapari. Tuollainen sen pitääkin olla märällä kentällä, kun tietää, että pelaajat saattavat liukastua. Hyvä potku Janilla on, ei ole mikään yllätys, että hän tekee maaleja kaukaa.

Halosen mukaan PK:n menestys on yllättänyt hänetkin, jos peilaa alkukauden odotuksiin. Sarja-avauksessa JBK pöllytti Pallo-Kerhon 4-0 lukemin.

- Siinä mietti, että kaudesta voi tulla kova taistelu. Nyt on nähnyt kaikki joukkueet ja voi sanoa, että jopa ihan harmittaa. Vähän paremmalla viimeistelyllä ja hieman paremmalla onnella olisi voitu kääntää pelejä voitoiksi. Voisimme taistella siten jopa lohkon kärkisijoista, AC Kajaani toki menee menojaan. Realistinen tavoite meille on taistella vielä sijoista 5-6.

Halonen nostaa viimeistelyn joukkueen tärkeimmäksi kehityskohteeksi loppukaudelle.

- Sitä olen painottanut päävalmentaja Lasse Vornaselle, että viimeistelyn laatua pitää korostaa harjoituksissa erityisesti hyökkäyspään pelaajilla. Pitää saada tarpeeksi toistoja viimeistelyyn. Kokonaisuudessa olemme treenanneet hyvin, ei meidän tarvitse hirveästi mitään muuttaa. Pienet asiat kuntoon, niin saadaan käännettyä nämä tasapelit voitoiksi.

Vornanen nosti Halosen tällä kaudelle valmennustiimiin hyökkäyspelin valmentajaksi.

- Valmennusrooli on ollut aika vähäinen. Olen halunnut pitää ja olen pitänytkin jonkin verran yksityiskohtaisia treenejä pienemmälle porukalle viimeistelyssä. Taktiset asiat päättää Vornanen, niissä en rupea astumaan päävalmentajan varpaille. Yhdessä mietitään hyökkäyspeliä ja Vornanen kysyy myös näkökulmiani hyökkäyspeliin. Tärkeintä on, että pelaajat saavat tarpeeksi toistoja viimeistelyssä ja sitä kautta itseluottamusta myös peleihin.

Neljätoista ottelua pelannut PK-37 on kerännyt saman pistepotin jo tässä vaiheessa kuin kaudella 2014, 27 ottelun jälkeen. Halosella on pitkä perspektiivi sanoa C-lohkon/Pohjoisen lohkon tasosta. Lohkossa on tänä vuonna poikkeuksellisesti viisi sarjanousijaa.

- C-lohkon yleinen taso oli ennen älyttömän paljon kovempi. Silloin saattoi olla 1-2 joukkuetta, jotka olivat heikompia ja ottivat välillä todella rumiakin tappioita. Nyt ei ole sellaisia heikkoja joukkueita, vaan sarja on todella tasainen.Sarjan yleinen taso on tullut todella paljon alaspäin.

Halonen uskoo, että PK:n edustusjoukkueen toiminta on hyvällä tasolla hänen suhteellisen pitkällä historiallaan peilatenkin.

- Esimerkiksi AC Kajaanilla on varaa ostaa pelaajia ulkopuolelta. Meillä ei ole samaan mahdollisuutta. Me olemme laittaneet pitkälti oman kylän pojilla kampoihin jokaiselle lohkon joukkueelle. PK on hyvä seura pelaajalle. Seura, josta olen aina tykännyt. Olosuhteet ovat kunnossa, peleissä käy mukavasti yleisöä ja seura hoitaa luvatut asiat. Ihan Kakkosen eliittiä ollaan näissä asioissa mielestäni, Halonen arvioi.

PK:n yleisökeskiarvo (301) oli lauantain jälkeen C-lohkon neljänneksi paras. Edelliseen Kakkosen kauteen verrattuna yleisökeskiarvo on kasvanut noin sadalla ihmisellä.

Halosen mukaan pelaajatuotannon jatkumo näyttää hyvälle.

- Kävin katsomassa Kai Pahlman – lopputurnauksessa KuPSin pelejä. PK:n pelaajat olivat merkittävässä roolissa joukkueessa, sai olla ihan ylpeä iisalmelainen sen puolesta. He eivät toki ole vielä olleet Eetu Rissasta lukuun ottamatta treeneissämme.

- Tälle kaudelle joukkueeseen tulleet juniorit ovat olleet kaikki motivoituneita. Kaikki eivät saa heti paljon peliaikaa, mutta osa pääsee pelaamaan B-junioreissa ja osa PAVE:ssa. Kun treeneissä jaksaa kulkea, niin varmasti kehittyy. Ihan hyvin mielin pystyy miettimään nappulakenkien naulaan laittamista.

Halonen myöntää, että joukkueella oli repaleinen harjoituskausi. Välillä treeneissä oli todella vähän pelaajia, alkukaudesta vaihtopenkki oli myös todella kapea.

- Repaleinen harjoituskausi taitaa olla vain realismia Iisalmessa. Ei taida olla rahaa tai ei taida löytyä enempää pelaajia ihan heti harjoituskauden alkuun. Kesken kauden tulleet Arttu Heinonen ja Karzan Jawanmiri ovat olleet hyviä pelimiehiä. Heinonen on varsinkin tuonut peliin ihan uuden ulottuvuuden. On todella hienoa pelata hänen kanssaan, hän on huikea jätkä.

Viimeisissä otteluissa PK on näyttänyt, että se pystyy nousemaan takaa tasapeliin. Se on napannut kolme tasapelipistettä tappioasemasta: ottelut AC Kajaania, GBK:ta ja nyt TP-47:ää vastaan. Alkukaudella PK puolestaan menetti viisi pistettä johtoasemasta: tappio Kajaanin Hakalle ja tasapeli Villikettuja vastaan.

PK:n tuloksista erottuu kaksi selkeää ääripäätä: avauskierroksen 4-0 -tappio JBK:lle ja 6-2 -voitto Villiketuista. Muuten pelit ovat päättyneet tasan tai ratkenneet maalilla suuntaan jos toiseen.

Viime aikoina PK on kaunistellut alkukauden vaisua maalisaldoaan, vastapainoksi myös omiin on helissyt enemmän osumia. Halonen löytää yhden selkeän syyn takaiskujen lisääntymiselle. Puolustuksen johtohahmo Joonas Ojantie on ollut kokoonpanosta sivussa nilkkavamman takia.

- Ojantien kokemusta ja äänenkäyttöä on sinällään ikävä, vaikka meillä on muitakin hyviä puolustajia. Ojantie näytti heti joukkueeseen tultuaan johtajuutensa. Näki, että hän on pelannut kirkkaammissakin valoissa. Toivon, että Ojantie saisi paikat kuntoon. Puolustuksessa jonkun toisen pitää ottaa isompaa roolia äänenkäytöllä. Veikkaisin, että kaksi alussa päästämäämme maalia olisivat olleet estettävissä paremmalla kommunikoinnilla.

PK:lla on jäljellä vielä kahdeksan ottelua. Seuraavat ottelut ovat PK:n kannalta melko ratkaisevia: tulevat vastustajat järjestyksessä (Hercules, KuFu, KajHa, OTP) ovat kaikki Pallo-Kerhon takana sarjataulukossa. Sarjanousijoista PK:ta paremmin on menestynyt vain JBK.

Seuran uusimmat

Pallo-Kerho 37 ry                                                  

Postiosoite: PL 79, 74101 Iisalmi

Toimisto: Sankarinkatu 9 A, Iisalmi

Puhelin: 044 - 37 37 370

E-mail: pk-37@pk-37.fi


Aidosti yläsavolainen - Ylpeästi iisalmelainen